Ανοιχτές σχέσεις

2014 – Μια απρόσμενα δυναμική χρονιά!

Poly solidarityΠολυσυντρόφια, το 2014 ήταν … η χρονιά μας! Το θέμα των ανοιχτών σχέσεων άρχισε πλέον να συζητιέται ευρύτερα μέσα στην κοινωνία, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αμφισβητούν τα κυρίαρχα ιδεολογήματα. Το στερεότυπο του «ετεροφυλόφιλου μονογαμικού ζευγαριού» αποδεικνύεται πια απελπιστικά καταπιεστικό, ενώ η ανάγκη για άλλα πρότυπα ανθρώπινων σχέσεων προβάλλει όλο και πιο έντονα. Χρωστάμε πολλά στο κίνημα LGBTQI, που εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο και ξεσήκωσε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης. Όταν μια καταπιεσμένη ομάδα τολμάει να διεκδικήσει ανοιχτά τα δικαιώματά της, δίνει έμπνευση και θάρρος σε άλλες καταπιεσμένες ομάδες να κάνουν το ίδιο.

Μια που είθισται τούτες τις μέρες να κάνουμε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ας δούμε με συντομία ποια πράγματα καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέσα στο 2014:

– Η σελίδα μας στο Facebook «Ανοιχτές σχέσεις», η οποία ιδρύθηκε το 2011, έσπασε πρόσφατα το φράγμα των χιλίων likes. Ένα θερμό ευχαριστώ σε όλες και όλους εσάς που μας στηρίζετε μέσω του … Φατσοβιβλίου!

– Δημιουργήθηκε στο Facebook η ομάδα «Πολυσυντροφικότητα/Πολύχρωμο κίνημα», με περίπου 250 μέλη μέχρι στιγμής. Είναι μια ομάδα ζωντανή, που φέρνει σ’ επαφή ανθρώπους από ποικίλους χώρους. Φιλοξενεί πολλές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις γύρω από τα ζητήματα σεξουαλικότητας και φύλου.

– Το Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε το παρόν ιστολόγιο με στόχο να παρουσιάσει σκέψεις κι απόψεις γύρω από το θέμα της πολυσυντροφικότητας και γενικότερα της ερωτικής ελευθερίας. Είναι σημαντικό ότι τα θέματα αυτά έχουν αρχίσει και συζητιούνται ευρύτερα στην μπλογκόσφαιρα, αλλά και ότι τώρα πλέον υπάρχουν δύο ιστολόγια αφιερωμένα σ’ εκείνα (το πρώτο που δημιουργήθηκε ήταν το polyamorygr).

– Η κρυφή ομάδα μας «Ανοιχτές σχέσεις» στο Facebook, η οποία δημιουργήθηκε το 2011, εμπλουτίστηκε με εξαιρετικό υλικό γύρω από την πολυσυντροφικότητα και γενικότερα τις ανθρώπινες σχέσεις. H ομάδα αυτή έχει γίνει πόλος έλξης για πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι προβληματίζονται γύρω από αυτά τα θέματα. Δεν πρόκειται για «club γνωριμιών» αλλά για έναν «ασφαλή χώρο» όπου μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, να αλληλοενημερωθούμε και να εμβαθύνουμε στα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν.

– Μπορείτε να φανταστείτε το θέμα της ερωτικής ελευθερίας να συζητιέται επίσημα σ’ έναν πολιτικό χώρο; Μέσα στη χρονιά που μας πέρασε οργανώθηκαν μ’ επιτυχία δύο εκδηλώσεις από τον πυρήνα Αμαρουσίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ), το οποίο αποτελεί μια από τις οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «Έρωτας κι ελευθερία: Η πάλη ενάντια στο σεξισμό και τη σεξουαλική καταπίεση» και «Σύμφωνο συμβίωσης, LGBTQ κίνημα, πολυσυντροφικότητα». Τις εισηγήσεις έκανε η αφεντιά μου, όμως οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου έγινε.

Είναι θετικό ότι το ΣΕΚ έχει πάρει θέση στο ζήτημα της σεξουαλικής απελευθέρωσης εδώ και χρόνια και έχει εκδώσει σχετικά βιβλία και άρθρα. Είναι μεγάλο βήμα ν’ αναλύονται τέτοια θέματα με οργανωμένο τρόπο μέσα στην αριστερά – άλλωστε, είναι καθήκον της να βρίσκεται στην πρωτοπορία και να τολμάει να θίγει θέματα-ταμπού.

– Το πιο σημαντικό μας επίτευγμα υπήρξαν οι μηνιαίες συναντήσεις-συζητήσεις που διοργανώνει η ομάδα «Ανοιχτές σχέσεις». Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι τώρα έχουν γίνει επτά τέτοιες συναντήσεις με ποικίλα θέματα όπως τα εξής:

  • Η διαχείριση της ζήλιας στις ανοιχτές σχέσεις
  • Οι ερωτικοί σύντροφοι των ερωτικών μας συντρόφων: απειλή ή πλούτος για τη σχέση μας;
  • Ερωτική φιλία, ελεύθερες σχέσεις, solo πολυσυντροφικότητα, σχεσιακή αναρχία (relationship anarchy) και άλλες μορφές ανοιχτών σχέσεων
  • Η απόσταση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη: γιατί πολλοί άνθρωποι δηλώνουν υπέρ της ερωτικής ελευθερίας αλλά αδυνατούν να την υλοποιήσουν;

Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω, είμαστε η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που συζητάει συστηματικά τέτοιου είδους θέματα – μεγάλη πρόοδος! Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι έχουμε κοντά μας ανθρώπους κάθε φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, ακτιβιστές/τριες του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, καθώς και άτομα από ποικίλους πολιτικούς χώρους. Μέσα από τη διαφορετικότητά μας μαθαίνουμε πάρα πολλά.

Οι συναντήσεις μας δεν ανακοινώνονται ανοιχτά, όμως μπορείτε να τις πληροφορηθείτε αν στείλετε μήνυμα στη σελίδα μας «Ανοιχτές σχέσεις» (https://www.facebook.com/pages/Ανοιχτές-σχέσεις/123049717800505). Διευκρινίζω ότι ο στόχος μας ΔΕΝ είναι οι ερωτικές γνωριμίες (έχουμε βαρεθεί τη σεξουαλική παρενόχληση!). Σκοπός μας είναι η ενημέρωση, η εμβάθυνση και ο προβληματισμός.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλες και όλους εσάς που έχετε στηρίξει την προσπάθειά μας με οποιοδήποτε τρόπο. Η συμπαράστασή σας μας δίνει τη δύναμη και το θάρρος να προχωράμε. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε αμείωτη τη δράση μας τη χρονιά που μας έρχεται. Μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε: διαδώστε τις αναρτήσεις μας, βοηθήστε στο μεταφραστικό μας έργο ή ελάτε στις ομάδες και τις συναντήσεις μας. Εμπρός να κάνουμε το 2015 το έτος όπου η λέξη πολυσυντροφικότητα θα μπει στο λεξιλόγιο όλων!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s