Λίγα λόγια για μας

Παρουσίαση για την πολυσυντροφικότητα στο 1ο Pride Κρήτης, 2015
Παρουσίαση για την πολυσυντροφικότητα στο πρώτο Pride Κρήτης, 2015

Η ιστοσελίδα «Πολυσυντροφικότητα» ανήκει στη Λίζα Αστερίου, queer ακτιβίστρια, αρθρογράφο και «μαμά» της ομάδας «Ανοιχτές Σχέσεις». Είναι επίσης μια από τις συγγραφείς του βιβλίου Δώδεκα Ερωτικές Διαδρομές (εκδ. Πηγή, 2016). Στο παρόν ιστολόγιο θα βρείτε κείμενά της αναφορικά με τις ερωτικές σχέσεις, αποσπάσματα από άρθρα άλλων συγγραφέων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη δράση της ομάδας.

Τι είναι η ομάδα «Ανοιχτές Σχέσεις»;

Είναι η πρώτη οργανωμένη συλλογικότητα πολυσυντροφικών στη χώρα μας! Ξεκίνησε το 2011 στο Facebook με τη δημιουργία της σελίδας «Ανοιχτές Σχέσεις», καθώς και την (κρυφή πλέον) ομάδα με τον ίδιο τίτλο. Από τον Ιούνιο του 2014 διοργανώνουμε  συναντήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Έχουμε συζητήσει ποικίλα θέματα και έχουμε προβάλει ταινίες και σειρές γύρω από τις πολυσυντροφικές σχέσεις και οικογένειες. Επίσης, έχουμε κάνει βιωματικά εργαστήρια με τη βοήθεια του Λύο Καλοβυρνά, συμβούλου ψυχικής υγείας, και της ψυχολόγου Εύας Σπίνου. Διοργανώσαμε και μια σειρά από σεμινάρια Τάντρα με συντονιστές/τριες το Χρήστο Αποστολάκο και την Αναΐς.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του Διαδικτύου, ενημερώνουμε πάρα πολλούς ανθρώπους για ζητήματα πρωτάκουστα στην Ελλάδα. Διατηρούμε δύο ιστολόγια και έχουμε μια δυναμική παρουσία στο FB. Έχουμε δώσει ποικίλες συνεντεύξεις και έχουμε βοηθήσει να γραφτούν αρκετά άρθρα σε μικρές και μεγάλες ιστοσελίδες. Επιπλέον, μέσα στο διάστημα 2015-18 υλοποιήσαμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 • Συνδιοργανώσαμε μια πολύ πετυχημένη συνάντηση με την Colour Youth, μεγάλη νεολαιίστικη ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση.
 • Παρουσιάσαμε το θέμα της πολυσυντροφικότητας στη διημερίδα «Φύλο, Έρωτας, Οικογένεια» που οργανώθηκε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.
 • Είχαμε μια πολύ καλή συμμετοχή στο 1ο Pride Κρήτης, όπου κάναμε σχετική παρουσίαση σε ένα ακροατήριο 80 ατόμων.
 • Μέλη της ομάδας μας συμμετείχαν οργανωμένα στο πολύχρωμο μπλοκ στο μεγάλο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 21ης Μάρτη 2015, καθώς και στο αντίστοιχο της 25ης Σεπτέμβρη 2015.
 • Συμμετείχαμε στη συγγραφή, έκδοση και προώθηση του συλλογικού βιβλίου Δώδεκα Ερωτικές Διαδρομές (εκδ. Πηγή). Πήραμε μέρος στις τρεις βιβλιοπαρουσιάσεις που έγιναν στην Αθήνα.
 • Είχαμε περίπτερο στο Athens Pride 2016 και πήραμε μέρος στην πορεία.
 • Τον Ιούλιο του 2017 οργανώσαμε την ανοιχτή εκδήλωση «Οι εναλλακτικές οικογένειες, το κράτος και τα κινήματα» με ομιλητές/τριες τον Σπύρο Ψ., συγγραφέα και ακτιβιστή, και τη Ραλλία από τις «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο».
 • Τον Ιανουάριο του 2018 κάναμε θεματική συζήτηση με τίτλο «Ανοιχτές σχέσεις και BDSM». Εισηγητής ήταν ένα από τα μέλη της ομάδας Μ&Μ, ενώ αναλυτική παρέμβαση έκανε ένα από τα μέλη της queer ομάδας Spank Collective.
 • Το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς οργανώσαμε το βιωματικό εργαστήρι «Διαχείριση της ζήλιας» με συντονιστή τον dream coach Σπύρο Μαρίνο.
 • Κάναμε παρουσίαση σχετικά με την πολυσυντροφικότητα σε εκπαιδευτικό σεμινάριο για ψυχολόγους οργανωμένο από την Εύα Σπίνου.
 • Τον Ιούνιο του 2018 συμμετείχαμε στο πάνελ της εκδήλωσης «Πολυσυντροφικότητα κι ελευθερία» που οργανώθηκε από το RADical Pride Θεσσαλονίκης

Ζητάμε να δοθεί και στα πολυσυντροφικά άτομα (ανεξάρτητα από το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό τους) η πρόσβαση στο σύμφωνο συμβίωσης, το γάμο και την παιδοθεσία. Διεκδικούμε τη νομική προστασία από τις διακρίσεις και τη στήριξη των πολυσυντροφικών οικογενειών. Ήδη κάποιες ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις έχουν υιοθετήσει τα αιτήματά μας. Ζητάμε από όλες και όλους εσάς να κάνετε το ίδιο.

Μπορείτε να βοηθήσετε! Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την πιο κάτω φόρμα, στείλτε μας email ή βρείτε μας στο Facebook.

Facebook: Ανοιχτές σχέσεις, Πολυσυντροφικότητα/πολύχρωμο κίνημα

Ιστολόγια: polysyntrofikotita.wordpress.com, polyamorygr.wordpress.com

Email: polyamorygr [at] yahoo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s