Βασικές έννοιες

Το γλωσσάρι των ανοιχτών σχέσεων

Poly symbol on rainbow flag croppedΑνεξάρτητη πολυσυντροφικότητα (solo polyamory): ένα είδος πολυσυντροφικής σχέσης που βασίζεται στην ανεξαρτησία. Τα άτομα που το ασκούν διατηρούν ειλικρινείς παράλληλες σχέσεις χωρίς να σχηματίζουν ζευγάρια, τριάδες, τετράδες κ.ά.

Ανοιχτή σχέση (open relationship): κάθε σχέση που είναι συναινετικά μη μονογαμική.

Εσωτερικευμένη πολυφοβία: οι αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις ενός ατόμου απέναντι στις ανοιχτές σχέσεις. Συνήθως παίρνουν τη μορφή ανασφάλειας, ζήλιας και κτητικότητας. Τις εκδηλώνουν και τα πολυσυντροφικά ή πολυγαμικά άτομα.

Μετασύντροφος/ισσα (metamour): στην πολυσυντροφικότητα έτσι αποκαλείται το πρόσωπο με το οποίο έχει ερωτική σχέση ένας σύντροφος ή μια συντρόφισσά μας.

Μονογαμοειδής (monogamish): η σχέση ενός ζευγαριού που επιτρέπει τις σεξουαλικές επαφές με τρίτα άτομα αλλά όχι τη δημιουργία άλλων ερωτικών σχέσεων.

Μονοκανονικότητα (mononormativity): ο κοινωνικά κατασκευασμένος κανόνας (νόρμα) της μονογαμίας. Το κυρίαρχο πρότυπο που παρουσιάζει τη μονογαμία ως το μοναδικό αποδεκτό είδος σχέσης.

Μονοπεϊκή τακτική (One Penis Policy): η προσπάθεια κάποιων ανδρών να εμποδίσουν τη σύντροφό τους να έχει ερωτικές επαφές με άλλους άνδρες στα πλαίσια μιας ανοιχτής σχέσης.

Πολυανδρία (polyandry): το έθιμο να παντρεύεται μια γυναίκα δύο ή περισσότερους άνδρες.

Πολυαποκλειστικότητα (polyfidelity): η πολυσυντροφική σχέση μεταξύ τριών ή περισσότερων ατόμων που δεν επιτρέπει ερωτικές σχέσεις και σεξουαλικές επαφές με άλλα πρόσωπα.

Πολυγυνία (polygyny) ή πατριαρχική πολυγαμία (patriarchal polygamy): το έθιμο να παντρεύεται ένας άνδρας δύο ή περισσότερες γυναίκες. Ασκείται σε χώρες ή κοινότητες όπου οι γυναίκες δεν έχουν ίσα δικαιώματα.

Πολυσυντροφικές οικογένειες: τρεις ή περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε πολυσυντροφική σχέση, ζουν μαζί και μεγαλώνουν από κοινού τα παιδιά τους (εφόσον έχουν).

Πολυσυντροφικότητα ή πολυερωτισμός (polyamory): το να διατηρείς σταθερές ερωτικές/συντροφικές σχέσεις με δύο ή περισσότερα πρόσωπα, με τη γνώση και τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων.

Πολυφοβία (polyphobia): οι διακρίσεις και προκαταλήψεις εις βάρος των πολυσυντροφικών και πολυγαμικών ατόμων.

Σχεσιακή αναρχία (relationship anarchy): ένα παρακλάδι της πολυσυντροφικότητας. Οι άνθρωποι που την ασκούν δεν ιεραρχούν τις σχέσεις τους με κριτήριο το σεξ ή τον έρωτα και γενικά αποφεύγουν την κατηγοριοποίηση και τις νόρμες των σχέσεων.

Συναπόλαυση (compersion): το να χαίρεσαι με τη χαρά που βιώνει ο/η σύντροφός σου στα πλαίσια μιας άλλης σχέσης.

Swinging ή ανταλλαγή συντρόφων: ομαδικές σεξουαλικές συνευρέσεις που συνήθως γίνονται μεταξύ ζευγαριών, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή μεμονωμένων ατόμων.

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Βασικές έννοιες”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s