Αταξινόμητα, Ανοιχτές σχέσεις, Εκδηλώσεις

«Ανοιχτές Σχέσεις» – δράσεις και δικαιώματα

heart-700141_1920 pixabay
Φωτογραφία από τον Ben Kerckx από το Pixabay

Μπορεί να πέρασαν δυο χρόνια από τότε που ανανεώθηκε για τελευταία φορά αυτή την ιστοσελίδα, όμως δεν ήταν δυο χρόνια απουσίας. Ίσα ίσα, ήταν μια περίοδος γόνιμη για την ομάδα «Ανοιχτές Σχέσεις» αλλά και γενικότερα για την πολυσυντροφικότητα στη χώρα μας.

Μέσα σ’ αυτή τη διετία ήρθαμε σε επαφή με ποικίλους ανθρώπους από τους χώρους της ψυχολογίας, της εκπαίδευσης, της δημοσιογραφίας, της επιστημονικής έρευνας αλλά και του ακτιβισμού. Δώσαμε συνεντεύξεις, κάναμε ομιλίες και συντονίσαμε βιωματικά εργαστήρια. Η σελίδα μας στο Facebook ξεπέρασε τα 2500 likes, ενώ το γκρουπ μας «Πολυσυντροφικότητα/πολύχρωμο κίνημα» εμπλουτίζεται συνεχώς με καινούρια μέλη.

Ανάμεσα στις ποικίλες δραστηριότητες της ομάδας μας, ξεχωρίζει η προβολή της ταινίας «Professor Marston and the Wonder Women», η οποία βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία. Η σκηνοθέτιδα Angela Robinson, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια, αναδεικνύει μια πολυσυντροφική σχέση ανάμεσα σε δύο αμφί γυναίκες και έναν άνδρα στο πρώτο μισό του 20ού αι. Η σχέση αυτή ενέπνευσε το κόμικ Wonder Woman, που είχε φεμινιστικές και kinky προεκτάσεις.

Σημαντικό επίσης είναι ότι ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας μας οργάνωσε στην Κρήτη το 1ο OPeN LOVe COMMUNITY FeSTIVAL, στα πρότυπα των μεγάλων sex positive φεστιβάλ του εξωτερικού.

Ωστόσο, η εμπειρία όλων αυτών των ετών μας έχει δείξει ότι οι πολυσυντροφικές σχέσεις δεν είναι εύκολες, ειδικά στην Ελλάδα. Το να χτίσεις μια ουσιαστική σχέση και να τη διατηρήσεις σε βάθος χρόνου είναι δύσκολο – το να χτίσεις περισσότερες από μία είναι ακόμη πιο απαιτητικό. Αφενός, έχουμε να παλέψουμε με όλα τα πρακτικά εμπόδια που βάζει στον δρόμο μας το πολυφοβικό κοινωνικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Αφετέρου, υπάρχουν και τα εσωτερικά μας εμπόδια, π.χ. οι λάθος νοοτροπίες γύρω από τις σχέσεις, με τις οποίες όλες/α/οι ανατραφήκαμε.

Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια ως ομάδα δώσαμε έμφαση στο να δουλέψουμε με τον εσωτερικό μας κόσμο ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας και με τον εαυτό μας αλλά και με τα πρόσωπα που είναι σημαντικά για μας. Όπως εύστοχα επισημαίνει ο συγγραφέας του άρθρου «Το ατομικό, το συλλογικό και η αγάπη»,

«Ο αγώνας για τη βελτίωση και την αλλαγή των συνθηκών ζωής δεν είναι αντιπαραθετικός αλλά συμπληρωματικός με τον αγώνα για την αποδοχή, τη βελτίωση και την αλλαγή των εαυτών μας».

Ενδεικτικά κάποια από τα θέματα που επεξεργαστήκαμε στις συναντήσεις της ομάδας μας:

– Ποιες ικανότητες χρειάζονται οι πολυσυντροφικές σχέσεις;

– Αγάπη, έρωτας και πολυσυντροφικότητα

– Το σεξ και η σεξουαλική υγεία στις ανοιχτές σχέσεις

– Έμφυλοι ρόλοι και ερωτικές σχέσεις

Το πιο πρόσφατο βιωματικό εργαστήρι μας έγινε μέσω Skype, λόγω κορονοϊού. Μπορεί η άμεση επαφή να έχει τα πλεονεκτήματά της, όμως η τεχνολογία μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε κοντά μας μέλη μας από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κέρκυρα κ.ά.). Συζητήσαμε αναλυτικά τις παρανοήσεις και τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από το φύλο και το πώς αυτά τα στοιχεία μας έχουν καταπιέσει και έχουν επηρεάσει την προσωπικότητα και τις σχέσεις μας. Αποδομώντας τους έμφυλους ρόλους και τη δυαδικότητα του φύλου (gender binary), είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τη δική μας αλήθεια για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητα φύλου μας, τη θηλυκότητα ή/και την αρρενωπότητα μας.

Με αφορμή αυτό το εργαστήρι ετοιμάσαμε μια παρουσίαση PowerPoint, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή pdf πατώντας εδώ: Έμφυλοι ρόλοι και ερωτικές σχέσεις. Επίσης, μπορείτε να δείτε την ίδια παρουσίαση σε μορφή βίντεο:

Κλείνοντας αυτή την ενημέρωση, να θυμίσουμε ότι το ρεύμα της πολυσυντροφικότητας στο εξωτερικό εξαπλώνεται και κάνει σημαντικά βήματα. Μια από τις μικρές νίκες που γιορτάσαμε πρόσφατα αφορούσε την πόλη Somerville, κοντά στην Βοστόνη, η οποία ενέκρινε μια διάταξη που περιλαμβάνει τις πολυσυντροφικές σχέσεις στην ενδοοικογενειακή συμβίωση. Με αυτή την αφορμή, να θυμηθούμε ότι σε τουλάχιστον 12 πολιτείες της Αμερικής τα δικαστήρια έχουν αποδεχτεί ότι οι γονείς ενός παιδιού δεν είναι αναγκαστικά δύο – μπορεί να είναι τρεις ή και περισσότεροι. (Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Forbes, «Two Dads; One Mom: What Could Possibly Go Wrong?«) Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα των πολυσυντροφικών οικογενειών, οι οποίες συχνά υφίστανται διακρίσεις και στιγματισμό.

Για να μαθαίνετε τα νέα της πολυσυντροφικής κοινότητας στο εξωτερικό, σας προτείνουμε την ιστοσελίδα Polyamory in the News! Για να έρθετε σ’ επαφή μαζί μας, βρείτε μας στο FB: «Ανοιχτές σχέσεις – Ομάδα πολυσυντροφικού ακτιβισμού». Σας περιμένουμε!

 

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Ανοιχτές Σχέσεις» – δράσεις και δικαιώματα”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s